Μάθημα Εικαστικών: Ομαδικά έργα

Μάθημα Εικαστικών

Στα ομαδικά έργα που δημιουργήσαμε με τους μαθητές με αφορμή τις διάφορες επετείους και γιορτές είχε προηγηθεί μία προεργασία σε κάθε τάξη ξεχωριστά. Ο κάθε μαθητής μετά την παρουσίαση του κάθε θέματος δημιούργησε ένα έργο και στην συνέχεια τα έργα αυτά κολληθήκαν στα ταμπλό έξω από τις τάξεις.

Κατά αυτόν τον τρόπο οι μαθητές βλέπουν τα θέματα που τους απασχόλησαν ζωγραφισμένα από μεγαλύτερους ή μικρότερους μαθητές.
Για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είχαμε ήδη μελετήσει και αποδώσει τα Φθινοπωρινά φύλλα με ζωγραφική και κολλάζ, καθώς και είχαμε κολλήσει ζωγραφιές έξω από τις μικρές κυρίως τάξεις.

Μία από τις ομαδικές ζωγραφιές που κάναμε περιελάβανε ένα στεφάνι με Φθινοπωρινά φύλλα καθώς και άλλα σύμβολα. Με κολλάζ ομαδικά ασχοληθήκαμε στις πιο μικρές τάξεις. Με τις πιο μεγάλες τάξεις στον όμιλο των εικαστικών ζωγραφίσαμε με κάρβουνο.
Για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου είχαμε ήδη σχεδιάσει και ζωγραφίσει στις Α’ Β’ Γ’ Δ’ τάξεις πεταλούδες. Οι μαθητές εξασκηθήκαν στην έννοια της συμμετρίας, του ρυθμού, και της αρμονίας. Τις πεταλούδες που ζωγραφίσανε τις έκοψαν και τις κολλήσαν μέσα και έξω από τις τάξεις.

Στην ομαδική ζωγραφιά που δημιουργήσαμε τοποθετήσαμε στο πάνω μέρος πεταλούδες που συμβολίζουν την ψυχή και την ελευθερία, στην μέση τα σίδερα της πύλης του Πολυτεχνείου πεσμένα μετά την επίθεση των τανκς, ενώ στο κάτω μέρος του σχεδίου ήταν κολλημένα σχέδια προσώπων που συμβόλιζαν τα θύματα της εξέγερσης, φιλοτεχνημένα με κάρβουνο.
Για την γιορτή των Χριστουγέννων σε όλες τις τάξεις φτιάξαμε στολίδια κυρίως από σύρμα που φτιάξαμε από αλουμινόχαρτο. Με αυτά στολίσαμε κυρίως ένα χειροποίητο δέντρο από χαρτόνι χαρτοκιβωτίου που τοποθετήσαμε στην είσοδο του σχολείου. Παράλληλα φτιάξαμε χριστουγεννιάτικες κάρτες, ζωγραφιές, και ημερολόγια, και άλλα στολίδια από διάφορα υλικά. Πολλά από τα παραπάνω διατεθήκαν για το χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργάνωσε ο σύλλογος γονέων.