Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου 2018

Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου 2018

Το σχολείο μας ήταν ανάμεσα στους υποστηρικτές της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία γιορτάστηκε, για 15η συνεχόμενη χρονιά, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, με το μήνυμα «Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου τον σεβασμό: Ένα καλύτερο Διαδίκτυο ξεκινάει από εσένα».

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από το πανευρωπαϊκό δίκτυο INSAFE/INHOPE, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018, οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε δραστηριότητες κατά τις οποίες αξιοποιήθηκε το εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές Δημοτικού από τον ιστότοπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, ανάλογα με τις ηλικίες των μαθητών, εργαστήκαμε με το ψηφιακό βιβλίο «Η μεγάλη απόφαση του @Παπάκη», τα εγχειρίδια «Επικοινωνούμε με σεβασμό» και «Σωστή χρήση της τεχνολογίας», καθώς και με βραβευμένα μαθητικά  έργα με θέμα «Θετικό-ποιοτικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο».

Στόχος ήταν να αναδειχθούν οι θετικές χρήσεις των ψηφιακών μέσων και η αξιοποίηση της τεχνολογίας με ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους. Επιπλέον, τονίστηκε ότι η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο και έχει σημασία πόσο χρόνο αφιερώνουμε σε διαδικτυακά παιχνίδια ή στην χρήση ψηφιακών μέσων, γενικότερα.

Ο παρακάτω ψηφιακός πίνακας συνοψίζει τις προτάσεις των μαθητών της Β’ τάξης προς τους συμμαθητές τους για διασκεδαστικές δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν χρήση κινητού, tablet ή υπολογιστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017, μία στις τρεις κλήσεις που δέχτηκε η συμβουλευτική γραμμή Βοήθειας Help-Line 210-6007686 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, αφορούσε περιστατικά υπερβολικής ενασχόλησης παιδιών με το Διαδίκτυο ή με διαδικτυακά παιχνίδια γεγονός που έρχεται να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά την ανάγκη ευαισθητοποίησης και αφύπνισης ανήλικων και ενήλικων χρηστών», Πηγή: Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Στον ιστότοπο του saf2erinternet4kids.gr, οι γονείς μπορούν να βρουν έναν συνοπτικό οδηγό με συμβουλές για εποικοδομητική συζήτηση με το παιδί τους όσον αφορά τον χρόνο ενασχόλησης σε διαδικτυακές δραστηριότητες.