Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28 Ιανουαρίου), οι μαθητές και μαθήτριες της Δ’ τάξης, στο μάθημα της Πληροφορικής και στην ενότητα «Οικοδομώ ψηφιακή παιδεία και γραμματισμό» υλοποίησαν μαθησιακές δραστηριότητες με στόχο την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο. Για τις δραστηριότητες αξιοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό (βίντεο, αφίσες, κουίζ, συμβουλές) το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Σύμφωνα με την διδακτική πορεία που ακολουθήσαμε, αρχικά, οι μαθητές μελέτησαν «Λίγα λόγια για τα προσωπικά δεδομένα…». Προσωπικά δεδομένα είναι οι πληροφορίες που αναφέρονται σε εμάς όπως, όνομα, διεύθυνση, σχολείο, τηλέφωνο, προσωπικές φωτογραφίες/video κ.α.

Στη συνέχεια, με αφορμή βίντεο και βραβευμένα μαθητικά έργα με κεντρικό θέμα «Σκέφτομαι πριν δημοσιεύσω!» συζήτησαν και κατανόησαν πιθανούς κινδύνους από την παραβίαση ή την χωρίς λόγο αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων.

Ακολούθως, από τη σελίδα «Μια μέρα από τη ζωή σου…» γνώρισαν περιπτώσεις στις οποίες τα προσωπικά μας δεδομένα γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας.

Επιπροσθέτως, από τη σελίδα «Συμβουλές» οι μαθητές ενημερώθηκαν για καλές πρακτικές ελέγχου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους και απάντησαν σε Quiz πέντε ερωτήσεων ώστε να διαπιστώσουν πόσο προσεκτικοί/ες είναι με τα προσωπικά δεδομένα τους στην καθημερινότητά τους.

Τέλος, κατέγραψαν ψηφιακά τα συμπεράσματά τους και τις συμβουλές τους σε θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.

 

data-privacy-4rth-grade-pspa-28Jan2018