Όταν το φως χορεύει, μιλάω δίκαια

Ξενάγηση στην έκθεση για τον Γιώργο Σεφέρη

Την Τετάρτη 14/11/2017 οι μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Θεοχαράκη και ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Όταν το φως χορεύει, μιλάω δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία».

Στην έκθεση οι μαθητέςς/τριες ήρθαν σε επαφή με χειρόγραφα του Σεφέρη, με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών το 1963 καθώς και με έργα και αντικείμενα που ο ποιητής έχει ζωγραφίσει.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην έκθεση με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο ποιητής και είδαν έργα διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων Καλλιτεχνών επηρεασμένα από την ποίησή του.

Ζωγραφήγηση με τη Λήδα Βαρβαρούση

Αμέσως μετά οι μαθητές/τριες πήραν μέρος στη «Ζωγραφήγηση» της Λήδας Βαρβαρούση με θέμα εμπνευσμένο από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

Τέλος οι μαθητές/τριες δημιούργησαν ομαδικά ποιήματα που τα μοιράστηκαν, απαγγέλοντάς τα δημόσια.

Πάντα επίκαιρο: Η δήλωση του Γιώργου Σεφέρη για τη Δικτατορία.

Στις 28 Μαρτίου του 1969 ο Σεφέρης αποφάσισε να μιλήσει δημόσια και να καταγγείλει τη Δικτατορία. Η δήλωσή του έγινε στο BBC και προκάλεσε αίσθηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Κλείνουν δυο χρόνια που μας έχει επιβληθεί ένα καθεστώς ολωσδιόλου αντίθετο με τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο κόσμος μας και τόσο περίλαμπρα ο λαός μας, στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης όπου, όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι’ αυτές να καταποντισθούν μέσα στα ελώδη στεκάμενα νερά. Δε θα μου ήταν δύσκολο να καταλάβω πως τέτοιες ζημιές δε λογαριάζουν παρά πολύ για ορισμένους ανθρώπους.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτόν τον κίνδυνο. Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις, η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει, αναπότρεπτη, στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μάς βασανίζει, συνειδητά ή ασυνείδητα όπως στους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου. Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό.

Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό δεσμό, και, μπορώ να το πω, μιλώ χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Βλέπω μπροστά μου τον γκρεμό όπου μας οδηγεί η καταπίεση που κάλυψε τον τόπο. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή.

Τώρα ξαναγυρίζω στη σιωπή μου. Παρακαλώ τον Θεό, να μη με φέρει άλλη φορά σε παρόμοια ανάγκη να ξαναμιλήσω.»