Η διάπλαση του υπεύθυνου ψηφιακού πολίτη, ο οποίος θα είναι ικανός να χρησιμοποιεί επιδέξια, νόμιμα και με περίσκεψη τις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (στο εξής ΤΠΕ) για την υποστήριξη της δια βίου μάθησής του, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Σχολείο μας εκπαιδεύει μαθητές/τριες του για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και εποπτεύει τη χρήση του Διαδικτύου. Ωστόσο, είναι ευθύνη των μαθητών/τριών να ακολουθούν τους παρακάτω κανόνες, όταν χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ.
Οι μαθητές/τριες μας, λοιπόν, οφείλουν:
- Να χρησιμοποιούν υπολογιστές και άλλο εξοπλισμό ΤΠΕ μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και μόνο με την άδεια των εκπαιδευτικών.
- Να αξιοποιούν το Διαδίκτυο στο σχολείο, παρουσία των εκπαιδευτικών και όταν εκείνοι το επιτρέπουν.
- Να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και οποιαδήποτε συσκευή ΤΠΕ μόνο για θετικό σκοπό. Δεν επιτρέπεται να είναι αγενείς με τους άλλους ή το Σχολείο, ακόμη και αν έχουν σκοπό να αστειευτούν.
- Να χρησιμοποιούν μόνο το δικό τους όνομα χρήστη και να μην επιτρέπουν σε κανέναν άλλον να χρησιμοποιεί τα στοιχεία του λογαριασμού τους.
- Να κρατούν μυστικούς τους κωδικούς τους.
- Αν συναντήσουν κάτι που είναι προσβλητικό ή αγενές ή γνωρίζουν ότι δεν είναι αποδεκτό από το Σχολείο, δεν επιτρέπεται να το κοινοποιήσουν σε άλλους μαθητές και μαθήτριες, αλλά οφείλουν να ενημερώσουν αμέσως τον/την εκπαιδευτικό της τάξης.
- Όταν βρίσκονται στο σχολείο, να αναζητούν πληροφορίες στο Διαδίκτυο για ό,τι είναι αποδεκτό από το Σχολείο. Αυτό, αυτόματα, αποκλείει κάτι που είναι αγενές, βίαιο ή χρησιμοποιεί απαράδεκτη γλώσσα.
- Να ζητούν την άδεια των εκπαιδευτικών, πριν αναρτήσουν οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία στο Διαδίκτυο. Τα προσωπικά δεδομένα/πληροφορίες περιλαμβάνουν:
- το πλήρες όνομα του μαθητή
- τη διεύθυνσή του
- τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του
- τον αριθμό τηλεφώνου του
- φωτογραφίες του, φωτογραφίες συμμαθητών του ή άλλων προσώπων.
9. Να ακολουθούν όλες τις οδηγίες ασφάλειας για το Διαδίκτυο κατά την πρόσβασή τους σε λογισμικά, εφαρμογές και εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εάν δεν ακολουθούν τους κανόνες ασφάλειας του Διαδικτύου, θα ενημερώνονται οι γονείς/κηδεμόνες τους και θα υπάρχουν συνέπειες.
10. Να σέβονται τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή να “κατεβάζουν” ή να αντιγράφουν αρχεία, όπως μουσική, βίντεο, παιχνίδια ή προγράμματα μόνο με την άδεια των εκπαιδευτικών ή των κατόχων του αρχειακού υλικού.
11. Να ακολουθούν πρακτικές ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου στο σχολείο και έξω από αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, το Σχολείο θα ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες. Για σοβαρά παραπτώματα (π.χ. περιστατικά ηλεκτρονικής βίας από μαθητές, κ.ά.), τα οποία συντελούνται τόσο κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου όσο και εκτός σχολείου, το Σχολείο έχει καθήκον, αφού ενημερώσει τους γονείς, να προβεί και σε ενημέρωση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας.
Αγαπητοί γονείς,
σας διαβεβαιώνουμε ότι το Σχολείο μας, ανταποκρινόμενο στις επιταγές της σύγχρονης εποχής, πράττει ό,τι είναι δυνατό για να αξιοποιήσει τα ψηφιακά μέσα και το Διαδίκτυο στη μαθησιακή διαδικασία, προς όφελος όλων των μαθητών μας και του καθενός ξεχωριστά. Ο στόχος μας, όμως, της διάπλασης του υπεύθυνου ψηφιακού πολίτη, δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με τη στενή συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας, με τη δική σας σθεναρή υποστήριξη στο εκπαιδευτικό έργο. Ενθαρρύνετε, λοιπόν, το παιδί σας να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ωστόσο, ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετέ το να προστατεύεται από αυτούς. Συμβουλεύετέ το να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης χρήσης των chat rooms (χώρους συνομιλίας). Επισημάνετε την αποφυγή έκφρασης συναισθημάτων, σε περίπτωση επαφής με αγνώστους στο Διαδίκτυο. Προτείνετε στο παιδί σας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του. Επίσης, καταστήστε του σαφές ότι εσείς διατηρείτε το δικαίωμα ελέγχου της χρήσης του υπολογιστή. Σε κάθε περίπτωση, εγκαταστήστε στον υπολογιστή ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες. (http://sipbench.eu/phase7.cfm/secid.7)
Αγαπητοί γονείς, δείτε τα ψηφιακά μέσα και το Διαδίκτυο ως ευκαιρία για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού. Αφιερώστε χρόνο, “ανακαλύπτοντας” μαζί του νέες γνώσεις και αντλώντας πληροφορίες για οτιδήποτε ενδιαφέρον. Και μην ξεχνάτε: Το Διαδίκτυο και τα ψηφιακά μέσα συνιστούν εξαιρετικά εργαλεία μάθησης και καλλιέργειας της δημιουργικότητας!
Σημείωση: Επισκεφθείτε τoν δικτυακό τόπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου: www.saferinternet.gr και αντλήστε περισσότερες πληροφορίες για όλα όσα αφορούν μια ασφαλή πλοήγηση.