Καινοτομία και Φιλαναγνωσία

Αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων του 21ου αιώνα στην Ανοιχτή Τάξη  υλοποιείται ένα μοντέλο διδασκαλίας που δίνει σύγχρονο περιεχόμενο στις έννοιες δάσκαλος, μαθητής, γνώση, μόρφωση . Πρόκειται για ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης του ατόμου. Παιδεία και Πολιτισμός με όχημα την Καινοτομία για την πρόσβαση, κατανόηση, κατάκτηση, διαχείριση, παραγωγή της γνώσης. 

Η Τάξη είναι ένα νευραλγικό κέντρο με διαφανείς και πορώδεις τοίχους που όλοι συνδέονται διαδραστικά και αλληλεπιδραστικά με τον θησαυρό της γνώσης. 

Η Ανοιχτή Τάξη, ευέλικτη και με κουλτούρα έρευνας, καλλιεργεί την ολότητα του ατόμου, σμιλεύει ολοκληρωμένες προσωπικότητες αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη, την αυτενέργεια, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα. Προετοιμάζει για τον πραγματικό κόσμο, μορφώνει, ενσταλάζει την περιέργεια(δια βίου μάθηση), και επιθυμεί τον μαθητή πολυμήχανο. 

“ Πάντα φανταζόμουνα ότι ο παράδεισος θα ήταν ένα είδος βιβλιοθήκης”, Χόρχε `Λούις Μπόρχες 

Αν και η ταμπλέτα, ένα ψηφιακό εργαλείο, αποτελεί το βασικό εργαλείο μάθησης και δημιουργίας στην Ανοιχτή Τάξη, η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας κατέχει κυρίαρχο ρόλο, γιατί κυρίαρχος στόχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η προαγωγή του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της μάθησης. 

O εκπαιδευτικός αποτελεί τον κύριο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο παιδί και το βιβλίο  και οφείλει να γνωρίζει την τεράστια σημασία της λογοτεχνίας στην καλλιέργεια της γλωσσικής έκφρασης, στον εμπλουτισμό των γνώσεων του μαθητή και στην ανάπτυξη της φαντασίας του. 

Η υλοποίηση της δράσης “Ένας μήνας, Ένας συγγραφέας, Ένα βιβλίο”    μεταξύ άλλων δράσεων – στοχεύει στην καλλιέργεια του επιπέδου πολιτισμού και κουλτούρας που πρέπει να διαθέτουν οι σημερινοί μαθητές, οι αυριανοί πολίτες τούτης της χώρας. 

Με κατάλληλη επιλογή βιβλίου, ώστε να είναι προσιτό στα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες του παιδιού, με ποικιλία δραστηριοτήτων (αφιέρωματα στους συγγραφείς, παρουσιάσεις, κόμικς, κριτική βιβλίου, ταινίες, αφίσες, κ.ά) έως τη συνάντηση με τους συγγραφείς, επιδιώκεται η σφυρηλάτηση μιας δια βίου σχέσης με τη λογοτεχνία. 

Την Ανοιχτή Τάξη 2016 – 2017 και 2017 – 2018 επισκέφτηκαν οι συγγραφείς: Ελένη Πριόβολου, Χρήστος Μπουλώτης, Άννα Κουππάνου, Βησσαρία Ζορμπά Ραμμοπούλου, Κατερίνα Κρις, Μαρία Παπαγιάννη, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Σοφία Μαντουβάλου, Λένα Στρούτση, Γιώργος Παναγιωτάκης.