Ένας Μήνας, Ένας Συγγραφέας, Ένα Βιβλίο

Κύριο χαρακτηριστικό της ψηφιακής καινοτομίας που υλοποιείται στο σχολείο μας είναι η ολιστική προσέγγιση.

Παιδεία, Πολιτισμός, Καινοτομία, Επαφή με τη Φύση, αποτελούν τους βασικούς άξονες της υλοποίησης.

Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η βραβευμένη δράση της Ανοιχτής Τάξης «Ένας Μήνας, Ένας Συγγραφέας, Ένα βιβλίο».

Η δράση εγκαινιάστηκε για το σχολικό έτος 2017-2018 με το βιβλίο «Ξυπόλυτοι Ήρωες» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη.

Αν και η ταμπλέτα, ένα ψηφιακό εργαλείο, αποτελεί βασικό εργαλείο μάθησης και δημιουργίας  η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας κατέχει κυρίαρχο ρόλο,. Είναι αναγκαίο ο  κυρίαρχος στόχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας να είναι η προαγωγή του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της μάθησης.

Άλλωστε ο εκπαιδευτικός αποτελεί τον κύριο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο παιδί και το βιβλίο και οφείλει να γνωρίζει την τεράστια σημασία της λογοτεχνίας στην καλλιέργεια της γλωσσικής έκφρασης, στον εμπλουτισμό των γνώσεων του μαθητή και στην ανάπτυξη της φαντασίας του.

Η υλοποίηση της δράσης “Ένας μήνας, Ένας συγγραφέας, Ένα βιβλίο” στοχεύει στην καλλιέργεια του επιπέδου πολιτισμού και κουλτούρας που πρέπει να διαθέτουν οι σημερινοί μαθητές, οι αυριανοί πολίτες τούτης της χώρας.

Με κατάλληλη επιλογή βιβλίου, ώστε να είναι προσιτό στα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες του μαθητή, με ποικιλία δραστηριοτήτων (αφιέρωματα στους συγγραφείς, κόμικς, κριτική βιβλίου, ταινίες, κινούμενα σχέδια, αφίσες, κ.ά) μέχρι τη συνάντηση με τους συγγραφείς, επιδιώκεται η σφυρηλάτηση μιας δια βίου σχέσης με τη λογοτεχνία.

“ Πάντα φανταζόμουνα ότι ο παράδεισος θα ήταν ένα είδος βιβλιοθήκης”, Χόρχε `Λούις Μπόρχες